עציצים
בריאות קניות

הידרו שופ'ס, כאן תמצאו את כל התשובות לשאלות בנושא חקלאות הידרופונית!

חקלאות הידרופונית היא תחביב מורכב, תחביב שדורש מאתנו משמעת, מוטיבציה, סבלנות ויכולת ללמוד. גידולים הידרופוניים מחייבים אותנו להכיר מספר רב של היבטים: מתאורה ודשן דרך נושאים סביבתיים ועד להדברת מזיקים.

את התשובות לשאלות שניצבות בפני גננים הידרופוניים אפשר לנסות ולגלות לבד דרך ניסוי וטעיה (אם אין לכם בעיה של כסף). אך יש מקום מיוחד שיכול לשפוך אור על שאלות בנושא חקלאות הידרופונית, אנחנו כמובן מדברים על הידרו שופ'ס, חנויות המתמחות בחקלאות הידרופונית.

אז החלטנו לגשת לכמה הידרו שופ'ס ולבדוק איתם אילו שאלות מטרידות את הלקוחות שלהם וכיצד הם מסייעים להם לנווט באתגרי החקלאות ההידרופונית.

שאלה: באיזו תכיפות עליי לרוקן ולהחליף את מאגר החומרים המזינים?

תשובה: קרן, מנהלת הידרו שופ בשפלה – את מאגר החומרים המזינים יש לרוקן ולהחליף כל 5 או 7 ימים. אנשים נוטים להסתמך על מד EC/TDS  כדי למדוד את רמות החומרים המזינים וכאשר הם רואים שהרמות נמוכות הם מוסיפים עוד. אולם, חשוב להבין שמד EC/TDS מודד רק את רמות המלחים, ולא את הרמות של החומרים המזינים עצמם. המשמעות של זה היא שהחומרים המזינים שהצמח לא משתמש בהם עלול להצטבר לרמות מזיקות. ריקון המאגר והחלפת החומרים המזינים בחדשים הם למעשה הדרך היעילה ביותר להבטיח שרמות החומרים המזינים הינן יציבות עקביות וכי החומרים המזינים נמצאים בכמות האופטימאלית לצמחים.

שאלה: מה הוא ההבדל בין דשנים אורגניים לדשנים לא-אורגניים?

תשובה: אביחי, מנהל חנות הידרו בשרון, השיב: דשן אורגני עשוי מתרכובות טבעיות אורגניות דוגמת: קומפוסט, צואת חיות ותולעים. דשנים לא אורגניים נוצרים מרכיבים שעברו תהליכים כימיים. בכל מה שנוגע לצמחים, הם לא ממש מבחינים בין דשן אורגני לדשן שאינו אורגני. לדשנים אורגניים ולא אורגניים יכולות להיות אותן רמות של חומרים מזינים ואפילו ברמה המולקולרית הם די דומים.

שאלה: באילו תוספים מזינים כדאי להשתמש על מנת להגדיל את התפרחת?

תשובה: יש לא מעט תוספים זמינים שיכולים לעזור לנו להגדיל את התפרחת. הפופולריים ביותר הם התוספים שמועשרים בזרחן. אולם אני נוהג גם לרסס חומצה פולית (רכיב שחשוב גם לנשים בהריון) כדי להגדיל את מספר הפרחים. זה גם עוזר לצמחים לספוג בצורה יעילה יותר את החומרים המזינים.

שאלה: מה היא הטמפרטורה האידיאלית בחלל הגידול?

תשובה: שרון, מנהל הידרו שופ במרכז, השיב: לצערי לשאלה זו אין לי תשובה אחת. הטמפרטורה האידיאלית תלויה בסוג הצמח שאנחנו רוצים לגדל. צמחים טרופיים כמו סחלבים זקוקים לטמפרטורות של כ-27 מעלות צלסיוס בעוד שצמחים כמו כרוב או ברוקולי זקוקים לטמפרטורות נמוכות יותר, בסביבות 16 מעלות. עגבניות ישגשגו דווקא ב-21 מעלות.

עניין הטמפרטורה הוא חשוב, ולא רק מהסיבה שאלו הטמפרטורות שהצמח זקוק להם כדי לפרוח. הטמפרטורה חשובה גם כי אם היא למשל גבוהה מדי היא יכולה להוות חממה להתרבות של חיידקים, מה שאפשר למנוע, כמובן, אם מקפידים לשמור על הטמפרטורה הרצויה. בנוסף, הטמפרטורה גם משפיעה על המצע, יהא  זה מצע של אדמה או מצע אחר. טמפרטורה גבוהה מדי תייבש את המצע מהר מדי, תגביר את צריכת המים ותהפוך מצע אדמה למזיק עקב הצטברות יתר של חומרים מזינים. לבסוף, טמפרטורה גבוהה מדי עלולה להפחית את כמות החמצן הנגיש לחומרים המזינים.

שאלה: מדוע העלים של הצמחים שלי הופכים לצהובים? האם יש לי מה לעשות עם זה?

תשובה: יש כמה סיבות שניתן להצביע עליהם כגורמים להצהבת העלים. הבעיה הכי הרווחת היא שמדובר בעלים ישנים או זקנים שסובלים מרמות נמוכות של חנקן. מחסור בחנקן גורם לצמחים לקחת חנקן מעלים ישנים. אפשר בהחלט לטפל בזה על ידי הוספת חנקן. לסירוגין ניתן להעשיר את הצמחים בתולעים או שמן עץ אורן.

שימו לב, אם דווקא עלים חדשים וצעירים מצהיבים יכול להיות שהסיבה לכך היא רמות רעילות של אשלגן או זרחן או במקרים אחרים רמות גבוהות מדי או נמוכות מדי של PH. כדי לפתור את המצב כדאי לשטוף את המדיום עם מים עם רמות PH מאוזנות ולהתחיל להשקות באופן קבוע עם חומרים מזינים איכותיים. לעיתים, ההצהבה של העלים היא תוצר של מיקום של נכון של נורות. במקרה כזה כדאי לנסות ולהרחיק את הנורות מראשיהם הצמחים.