רשלנות רפואית
כללי

כך תדעו האם חוויתם רשלנות רפואית

לפי דו״ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת משנת 2017, יותר מאלפיים מקרי פטירה שהתרחשו בין השנים 2005 ל-2014 נגרמו כתוצאה מרשלנות רפואית. המחקר אף הצביע על כך ש-48 אחוז מתביעות הרשלנות הרפואית שהוגשו בשנים האחרונות בישראל הוכרעו לטובת התובעים, כש-46 אחוז מהמקרים קשורים לרשלנות בתחום המיילדות והגניקולוגיה.

מהי בעצם רשלנות רפואית?

כבר במקורות העתיקים מוזכר המושג רשלנות רפואית. במסכת בבא קמא נכתב: "רופא אומן שריפא ברשות בית הדין והזיק, פטור. חבל בו יותר מן הראוי לו הרי זה חייב.״ רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת הזהירות הסבירה, כאשר כתוצאה מאותה סטייה נגרם נזק למטופל.

אדם שטוען לרשלנות רפואית יכול להגיש תביעה נגד הרופא ו/או המוסד הרפואי ולדרוש פיצויים בגין הנזק שנגרם לו. אם אכן נמצא קשר בין הרשלנות הרפואית לבין הנזק, התובע יכול לקבל פיצוי שמגיע לעד מיליוני שקלים. על פי הדו״ח שהזכרנו, סכומי הפיצוי הגבוהים ביותר נפסקו בתיקי גניקולוגיה ומיילדות, כשגובה הפיצוי הממוצע עומד על 1.4 מיליון שקלים.

מה ההבדל בין טעות רפואית לרשלנות רפואית?

רשלנות רפואית

כולנו בני אדם וגם רופאים עלולים לטעות באבחון או בטיפול שהם מעניקים למטופל. כדי להבחין בין טעות לבין רשלנות רפואית, בית המשפט קבע כי על הרופא לעמוד במבחן הציפיות. כלומר, אם ניתן להוכיח שרופא סביר היה יכול לצפות את הסיכון לנזק ולמנוע אותו, אז אותו רופא הפר את חובת הזהירות שמוטלת עליו ואז מדובר ברשלנות רפואית.

על הרופא לפעול על פי הידע מקצועי המעודכן ולפי שיקול הדעת שצריך להפעיל כל רופא סביר. אם הרופא פעל ככל שביכולתו ולפי הידע המקצועי וכישוריו, אבל בדיעבד התברר שעדיף היה לבצע פרוצדורה רפואית אחרת, הרי שמדובר בטעות ולא ברשלנות רפואית.

בית המשפט בודק כל מקרה לגופו, וכך מחליט ומכריע לגבי כל תיק אם התקיימה רשלנות או טעות. יחד עם זאת, ישנם סימנים שעשויים להעיד על כך שחוויתם רשלנות רפואית. 

עשרת הסימנים לרשלנות רפואית

עשרת הסימנים לרשלנות רפואית
  • אתם או בני משפחתכם חשים שההליך הרפואי לא התנהל כשורה ושמשהו לא היה תקין בשירות הרפואי שקיבלתם.
  • לאחר שהניתוח או הטיפול הרפואי בוצע, אתם מקבלים הסברים לא ברורים או סותרים לגבי ההליך הרפואי או אבחון המחלה שלכם.
  • אם הרופא שלכם מציע לכם מיוזמתו להעניק לכם החזר כספי על הליך רפואי שכבר עברתם או על הליך רפואי שתבצעו בעתיד, צריכה להידלק לכם נורה אדומה.
  • המחלה או הבעיה הרפואית ממנה אתם סובלים אינה חולפת במשך זמן ממושך, והרופא מספק לכם הסבר שאינו רפואי.
  • כשהטיפול או ההליך הרפואי נמשך זמן רב מהצפוי.
  • במהלך הטיפול שקיבלתם התרחשה מהומה סביבכם, שבאה לידי ביטוי בקריאה לרופאים אחרים, ביציאה חוזרת ונשנית מחדר הניתוח, בהתגודדות של רופאים ובהתלחששויות של הרופאים.
  • אם המסמכים הרפואיים שלכם פשוט נעלמו מהתיק הרפואי שלכם במוסד הרפואי, הדבר מעורר חשד גדול.
  • אתם מגלים שנוצרו שינויים ותיקונים במסמכים הרפואיים שלכם שעוסקים בהליך או בטיפול הרפואי שקיבלתם.
  • אתם מרגישים שתוצאות הטיפול אינן כפי שציפיתם להן כאשר ניגשתם לקבלת הטיפול.
  • אתם דורשים לקבל הסברים מהרופאים ומהצוות הרפואי, ונתקלים בסירוב או בהתחמקויות.

אם אחד או יותר מהסימנים האלה מתאים למקרה שלכם, ייתכן ואתם זכאים להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית. חשוב לזכור שמעבר לפיצויים שאתם עשויים לקבל, התביעה היא חשובה משום שהיא מאפשרת למערכת הרפואית לתקן את דריכה ולשפר את השירות שהיא מספקת למטופלים.