בעבר הלא רחוק, הביטוי "שאל את הרב" היה פשוט כמשמעו, ללכת לשאול את הרב, פיזית, ולקבל ממנו דבר עצה או חכמה או הכוונה. למעשה עד היום קיים הביטוי במשמעות הזו ויהודים שומרי מצוות נוהגים גרך קבע להתייעץ עם הרב הקהילתי שלהם באשר לכל דבר כמעט בו הם צריכים הדרכה כלשהי.
עם זאת, היום, העידן הדיגיטלי מאפשר לעשת זאת מעל גלי המרשתת דרך המחשב וגם באנונימיות לפעמים, מה שמקל על השואלים ונותן פתח לכנות ולהעמקת השאלות והייעוץ. מדורים כאלה של "שאל את הרב" הולכים ונפוצים וקיימים אתרים רבים המיועדים לכך, ואם לא במיוחד לכך, יש כמעט בכל האתריים הדתיים לפחות מדור כזה שבראשו עומד רב העונה על שאלות ותהיות הגולשים בנוגע לדת, לקיום מצוות ודילמות מהחיים ושגרת היום יום ככלל.
יש משהו מאוד חשוב במדורים או אתרים מסוג זה, משום שבחיי הדת וקיום המצוות עלולים להתגלע לא מעט קשיים וחיכוכים הנובעים מהניגוד שבין טבע האדם וטבע החברה הישראלית שאינה הומוגנית, אל מול האיסורים והחוקים הרבים המהווים חלק אינטגרלי ומשמעותי במסגרת ההלכה היהודית. לפיכך, חשוב עד מאד שתהיה פלטפורמה ראויה המאפשרת שאילת שאלות ושיתוף בדילמות, לעתים קשות, על מנת שלא יהיה מצב בו אנשים נאלצים להתמודד לבד עם תהיות קשות או מצבים אמביוולנטיים העלולים לדרדר אותם ליאוש או חטא או ספקנות.
באופן טבעי, כאשר יש מקום בטוח לשתף בו ולשאול כל העולה על הדעת בנושאים הטורדים את המנוחה, בתקווה שתשובתו של אותו רב נעימה וקשובה ומפורטת ותומכת, אין ספק זה דבר שעשוי לחזק את האמונה שלב האנשים, לרומם את רוחם ולהרגיע את נפשם.
אתרים ומדורים בסגנון "שאל את הרב" שהתפתחו מאוד בשנים האחרונות וצברו תאוצה אדירה (עדות לחשיבותם הרבה ומידת הסיוע והתמיכה שהם מעניקים) מכילים כיום גם מאגרים עצומים, ברובם, של אלפי שאלות שכבר נשאלו ונענו על ידי הרב, מה שגם יכול להקל על אלה הנבוכים או חוששים להעלות על הכתב, גם אם באנונימיות מוחלטת, שכן הם יכולים למצוא מקרה דומה לשלהם או את השאלה שרצו לשאול ולא העזו וכך לקבל עזרה בעקיפין גם בלי לכתוב או לשאול דבר באופן מעשי.
יש אין סוף דוגמאות לנושאים בהם נשאלות השאלות והמגון הוא עצום. לא מדובר רק בשאלות על החיים הפרטיים ושגרת היום יום ודילמות אישיות אלא גם בהבהרות על ההלכה והמצוות. נושאים לדוגמא הם למשל ענייני כשרות, טיולים ותחבורה, צדקה, ברכות וסעודה, חגים ומועדים וכן הלאה.
ישנן שאלות מעניינות ותשובות מרתקות אף יותר, כמו למשל שאלה לגבי ברק ורעם והאם יש לברך עליהם כאשר מתעוררים משינה למשמע הרעש או עקב הבזק האור. התשובה הייתה שאין לקום ליטול ידיים טרם הברכה כי אז עלול לעבור הזמן הקצר בו יש לברך, לכן ניתן לשפשף את הידיים בשמיכה או בבגדים כתחליף לנטילת ידיים טרם הברכה.